Azúrkék˙porfelhőben

Sétálok a nyár végi hőségben, vagy munkába rohanok éppen, esetleg a bevásárló szatyrokkal bajlódva próbálok hazajutni, teljesen mindegy az irány és a kerület Monacóban, így vagy úgy mindenképpen egy építkezés kellős közepén találom magam. Por, zaj és bűz, nem éppen csábító ajánlat egy turista részére, pedig ez fogadja az ide látogatót a hercegség megannyi pontján, elkerülhetetlenül!

Egy jó barátom, aki már a 35. évét is megkezdte Albert herceg apócska birodalmában igazol: „Soha ennyi építkezés nem volt még egyszerre a városban!” És mondhatjuk, hogy milyen szerencse, hogy a vírus miatt a turista szezon meglehetősen gyérecske, őket idén valóban nem zavarja a daru tenger, de a helyiek megszenvedik a milliárdos beruházásokat. A közösségi médiában nincs nap, hogy ne olvasnék egy-egy hozzászólásokkal megspékelt, felháborodott reklamációt.  Mondhatjuk, hogy a szépségért szenvedni kell, no de ennyit?! Útlezárások, forgalmi dugók, elterelések tarkítják a napjainkat a valóban megszámlálhatatlan felújítás, átépítés és új konstrukció porfelhőjében.

A kaszinó melletti legújabb épületegyüttes – jelenleg a legdrágább a városban – már elkészült

Kezdjük mindjárt a legaktuálisabbal, a stranddal, hiába van még mindig 30 fok, és hiába profitálhatnánk még hosszú hónapokig – tapasztalatból mondom – a tengerpart nyújtotta örömökből. Monaco egyetlen szabad strandja a hét végén bezár. A munkagépek nagy robajjal folytatják az átalakítást, mi pedig pakolhatjuk el a fürdőruhát, törölközőt télire. Ha minden jól megy, jövő júliusban (!) már a megújult formában vehetjük véglegesen birtokba a plázst. Addig még lesz időnk kitalálni, hol hűsölünk majd az áprilisi hőségben!?

A kórház – valóban a város szélén –  itt is botrányos állapotban volt már, omladozott a vakolat, az embernek betegen se volt kedve belépni. Lám, lám a csillogó nyugaton sincs kolbászból a kerítés. Érthető hát, hogy újra gondolták, és a pár éve átadott elegáns szárny mellett továbbra is hatalmas építkezés folyik, a csupa üveg, csupa csoda épületből azonban a tengeren kívül továbbra is a temetőre nyílnak majd az ablakok, a gyógyulás reményében nem túl biztató a látvány. De egy ilyen sziklába vájt álomépületet, amelyet nyilván a legújabb technikával fognak felszerelni – minden hátulütő ellenére is (a héten éppenséggel a teljes útlezárás volt soron) – türelemmel vár az ország, sőt a régió lakossága is. Szükség is van a toleranciára, hiszen a befejezés első dátuma 2025, de orvosok, ápolok és betegek csak 2032-ben vehetik birtokukba teljes mértékben a komplexumot. Hú, de furcsa volt leírni ezt a számot…

Monaco utolsó üres telkéért – mint a Monopolyban is – érthetően ádáz harc dúlt. A keleti határon, hatalmas szintkülönbségeken rendkívül látványos építkezésben gyönyörködhetünk már évek óta… Két torony van készülőben: 30 emelettel, 181, illetve 158 lakással, több mint ezer férőhelyes parkolóval. A gombamód emelkedő épületekre már nem kell sokat várnunk.

Az épülő tornyok árnyékában

A városállam ellentétes, nyugati szeglete is hatalmas vakondtúráshoz hasonlít, a kórházat építő daruk árnyékában szintén óriási erőkkel dolgoznak. Mondhatjuk, új kerület épül helyet biztosítva a – túlzások nélkül – már-már romos állami középiskola 1400 diákjának, és egy vadonatúj, központosított kulturális központnak, irodáknak, és természetesen az ezekhez tartozó földalatti parkolónak.

Az alagutakban furikázva néha az az érzésem, több lyukat már nem lehet fúrni egy ilyen nyüzsgő és élő város alá, de a mérnökök máshogy gondolkodnak. A kikötő továbbra is fel van dúlva, persze ennek semmi nyomát nem láthatjuk a tévés Forma1-es közvetítések alatt, pedig hosszú évek óta zajlik a harc a tengerrel, és be kell vallaniuk továbbra is a víz az úr! A terveket végül átírta a természet, hiába építették készre a tengerszint alatt több emelet mélységben a parkolóházat, a víz elvezetését nem sikerült megoldani. Ahogy a madarak csiripelik, a két legmélyebben fekvő szint használatát így végül elvetették. Ezek után megkérdőjelezendő, hogy a felbecsülhetetlen értékű hercegi autógyűjteménynek, hogy mernek majd helyet adni a kikötő földalatti járataiban?!

A mesterséges félsziget madártávlatból is jól kirajzolódik

Természetesen nem feledkezhetünk meg a leglátványosabb beruházásról sem, a tengertől elhódítva hatalmas iramban készül a minden igényt kielégítő luxus félsziget. Bár nem vagyok a nagyzolás, és a pazarlás híve, de egy Monaco szintű „intézménybe” valóban elkél egy ilyen szikrázó, megalomán kerület. A kiváltságosok végre hajóval is leparkolhatnak majd a kert végében. A hat hektáros beruházás munkálatait továbbra is premier plánban szemlélhetjük a város magasabb pontjairól. Érdemes! …hogy a 2024-re tervezett átadásról le ne késsenek jövőre már el is kezdik építeni a minden bizonnyal meseszép épületeket is.

A felvonulási épületnek az utcánk végéi építkezésen is csak az úttest felett jut hely

Nyilván az „apróbb” beruházásokat nem is említettem, pedig az utcánk végén körbe fordulva, „csak” hármat számoltam össze. Azt hiszem érdemes pár évet várni, egy nyugodtabb, reméljük vírus- és problémamentes városnézésre, ha valaki ekkor majd 5-10 év után látogat vissza a kaszinók európai főhadiszállására, garantáltan újdonságok sokaságába fog ütközni. Én pedig segítségként még – remélhetőleg – itt leszek …

Itt vajon mi épül majd?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *