Back to Monaco

Otthonról hazajönni, itthonról honvággyal vágyakozni… Furcsa érzés, megszokhatatlan! 

Már a repülőről rácsodálkozni a Côte d Azur leírhatatlan szépségére, amivel ennyi év után se lehet betelni, és büszkén besétálni egy idegenben, a semmiből teremtett otthonba, ahonnan aztán könnybe lábadt szemmel lehet hazatelefonálni: “hiányoztak”! 

Itthonról otthonra repülve

Imádom Monacót, mesebeli változatosságával, állandó  megújulásával, apró meglepetéseivel. Ennek köszönhető, hogy a minden magyarországi látogatásomat követő szúró szívfájdalom hamar elmúlik. A sok program, teendő közepette az embernek nem is marad ideje lelki sebei nyalogatására, főleg nem annak tudatában, hogy ezt a “sérülést” tudatosan, magának okozta. 

Vacsoránál már ebben gyönyörködtem

Hihetetlen, de valóban minden távollétemet követően van mire rácsodálkozni a hercegségbe visszaérkezve, bár a mostani nem éppen kellemes; az utcán is kötelező lett a maszk viselése! Ennek megfelelően két  hófehér – “homemade” – textil darab várt rám a postaládánkban, állambácsi küldte. Ettől még nem érzem jobban magam! Albert apró országát, mint ahogy a minket körbe vevő francia « birodalmat » is piros besorolással illették. Szégyenszemre ismét nemkívánatos személyek lettünk Svájctól, Magyarországig és még kitudja hány országban e nagy földkerekségen. Mindeközben közösségi oldalak elárasztanak minket összeesküvés elméletekkel, nem tudjuk, már kinek higgyünk! És amíg az anyukák az iskoláktól kapott bevásárló listájukat bújva róják köreiket a szupermarketekben, annak reményében, hogy a gyerekek fél év kényszerszünet után végre valahára visszamennek az iskolába, addig Franciaország szerte lassan forradalmivá válik a hangulat. Szerintem a hónapok óta tartó bizonytalanság és az ennek betudható feszültség a kiváltó ok, a szülők viszont a maszkviselés anyagi terhei ellen ágálnak. Az egészségügyi “álarc” ugyanis kötelező a tanintézményekben 11 éves, Monacóban 6 éves kór felett, beleértve így az összes felnőtt dolgozót a bölcsödétől az egyetemig. Mivel az előírásoknak megfelelően 3-4 óránként illene cserélni az – 50 centes – eldobható fajtát, a nagycsaládosok már javában matekoznak mennyi plusz költséggel fog járni ez a teljes tanévet beleértve. Mivel az emberek valóban egyre nagyobb számban ellenállnak – egyre több verekedésbe kitörő kihágás erre a legkézenfekvőbb példa (az egyik halálos kimenetelű volt) – a csendőrség országszerte komoly intézkedésekbe fogott. Ezalatt pedig egyre több tanulmány kérdőjelezi meg a maszkok hatékonyságát, hát így állunk!

”Made in Monaco” minden helyi postaláda tartalma

Monaco továbbra is kínlódik, a szomszédos Nizzából rajtoló Tour de France ellenére alig van turista. Mivel a legtöbb szórakozóhely zárva tart visszajáró vendégek inkább Cannesba, vagy St Tropezba látogatnak el. A legforgalmasabb augusztus hónap ezért meglehetősen csöndesre sikeredett. Az escort lányok által kedvelt leghírhedtebb bár például múlt szombaton közvetlen az esti nyitás előtt döntött a bezárás mellett mivel hat alkalmazottjukról is bebizonyosodott, hogy elkapták a kórt. Az eset azonban nem egyedi!

Sőt, magánjachtok is lezárva rostokolnak a kikötőben, a fertőzött hajókat sárga zászlóval jelölik meg. A legutóbbi eset a 90 méteres Lionheart-ról érkezett, a csupa márvány és kovácsoltvas úszó luxus – aminek a fedélzetén volt szerencsém tanítani – olaszországi kirándulás után, két vírusos alkalmazott miatt jutott a karanténba.

A vírus márciusi kitörése óta több mint egy tucat hajót vettek vesztegzár alá

A hercegség leghíresebb, egyben legdrágább magán tanintézménye nem tehet hasonló lépéseket. Már csak anyagi szempontból sem, júniusban ugyanis a diákok nagy része fizikailag nem tért vissza az iskolába, inkább a táv-tanulás mellett tették le voksukat.  A minden szempontból nemzetközi iskolában – a városban elsőként – hétfőn indult újra az élet, a szabályokat épp elég lesz betartani: kötelező távolságtartás, fertőtlenítő folyadék használat és maszk már öt éves kórtól. Magától értetődő, hogy kicserélték az összes klímaberendezés szűrőjét, a menzán pedig plexifalak választják el egymástól a diákokat. Az anyukák mégis megkönnyebbült mosollyal engedték útjukra csemetéiket…

Úgy tűnik nyár elején hiába hívták be névsor szerint a városállam teljes lakosságát az ingyenes korona tesztre, a laboratóriumokba teljes üzem mellett is egy hetet kell várni egy vérvételi időpontra, és a tesztelésre érkezők átlag két órát csücsülnek a várótermekben. Türelmetlenné és feszültté teszi a lakosságot, hogy mindezek után az eredményekre is további hét napot kell várni.

A többi tanintézmény csak a jövő héttől startol, a szülőknek még van ideje felkészülni, mi meg addig számolgatjuk az újabb regisztrált eseteket…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *