Homeschooling messze az otthontól

Furcsa világjelenséget élünk meg a bőrünkön, mondtam is kis tanítványaimnak jól figyeljenek oda, mert jelen mindennapjaiknak már az ő gyerekeik történelem könyvében külön leckét szentelnek majd. Új időszámításba kezdünk, lesz Corona előtti és Corona utáni életünk. Én Corona előtt 20-ban kezdtem magántanári pályafutásom, először csak szigorúan hobbiként, de mióta Monte-Carlo utcáit koptatom szinte állandó jelleggel…

Méltán lehetek büszke tanítványaim névsorára! Alig fél évvel a városba érkezésem után már a a Le Mans-i  24 órás klasszikus verseny háromszoros győztesének, Allan McNishnek két gyerkőcét tanítottam franciára. Pár héttel később pedig már Mika Hakkinen kislányát, és nagyfiát segítettem nap, mint nap az iskolai előrejutásban.

Ezt követően Győzike Show német verziójának állandó főszereplőihez kerültem, ahol három meglehetősen kalandos év várt rám már-már pót-anya szerepkörben. Velük aztán bejártam a fél világot, és adtam órát a bécsi Hilton elnöki lakosztályában, egy 50 méteres yacht tatján kucorogva Korzika partjai mellett, St Tropez-i vagy Floridai luxusvillában, Karib tengeri  homokos strandon vagy a kölni Hyatt elkülönített emeletén Anthony Hopikins mellett kávézva, hogy csak a javát soroljam. A száraz tananyaggal itt nem sokra mentem volna, oktattam hát illemet és jó modort a szülőket sem kímélve, de erről lesz időnk még beszélgetni…

Aztán egy magániskolába kerültem, ahol 6-tól 60-ig jöttek a soknemzetiségű tanítványok, az egykori teniszcsillag Guillermo Vilas lányai velem alapozták meg francia tudásukat, de a milánói kifutó ex-férfi modellje is velem szembe lapozgatta nyelvtan könyvét. Volt ír, olasz, skót, angol, finn, spanyol, philippin, német, svéd, orosz, ukrán, koreai, ausztrál, új-zélandi, svéd és liechtensteini tanítványom. Mindig azt éreztem, nincs is szebb dolog annál, hogy átadhatom mindazt a tudást, amit én hosszú évek munkájával szereztem meg!

Most se akárhol koptatom a számat, Martin Dahlin, egykori svéd sztárcsatár csemetéit segítem át a homeshooling buktatóin. És be kell vallanom, még mindig imádom, akkor is, ha izzasztó jobb kézre ötödikes szinten, angolul magyarázni a törteket, míg balkézről a kisebbikkel javítgatni a francia összetett múltban készülő remekbe szabott versikét…

Pedig a Dahlin gyerekek akár folytathatták volna a svéd iskolarendszerben, ha már egyszer Monacóban bezárt az oly felkapott International School, Svédországban ugyanis a tanintézmények nagy részében továbbra is becsengetnek reggelente. „Az életet és a gazdaságot nem fogják ellehetetleni” – mondják a svédek, márpedig ha bezár az iskola a szülők otthon maradnak és akkor ki fog munkába menni?! Ez is egy felfogás… de még külön órákra is elhordják a kicsiket. Mi már menekülőre fogtuk dolgot ma délután és tisztes távolságból figyeltük, ahogy négy órakor sorra érkeztek a maszk és kesztyű nélküli szülők gyerekeikkel a lovardába. Mindezt úgy, hogy csak tegnapról mára 21 halálos áldozatot követelt a vírus az országban és több mint 200 fővel emelkedett a fertőzöttek száma.  

Hogy folytassuk a matek házit inkább visszavonultunk teljesen önkéntes karanténunkba, hiszen még ez sem kötelező, a cégek és az éttermek nagy része is rendeltetésszerűen működik Svédországban. Az államfő ma délutáni televíziós beszédében mindössze 50 főben maximalizálta a különböző rendezvényeken megjelenők létszámát, ilyen a skandináv vasszigor.

És miközben mi hármasban a leckét magoltuk a családfő azon morgolódott – hozzáteszem teljes joggal – milyen alapon kéri az iskola a következő év meglehetősen borsos tandíját. A tanárok a napi kétszeri, harminc perces videós bejelentkezéssel próbálják bizonyítani nélkülözhetetlenségüket, nem sok sikerrel. Messze nem kicsinylem le a munkájukat, és a szakértelmüket, de bárki bármit mond, az interneten való oktatás nem hasonlítható össze az iskolában, szemtől szemben történő tanítással. Ahogy Magyarországon, a monacói nemzetközi oskolában is erős túlzásokba esnek a pedellusok, megnehezítve az én munkámat is… ennyi anyagot, szinte képtelenség egy gyerek fejébe begyömöszölni, főleg, ha süt a nap, és ugat a kutya, vagy visít az öcsi….

Arról már nem is beszélve, hogy nekem mindezért fizetnek, mialatt a magániskolában is pörög a számláló, nem is akárhogyan, tanévenként több mint 5 millió forint ketyeg…  Fejenként!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *