Itt a vége fuss el véle

Minek is van vége? Ennek a csodás májusnak, Monaco – és szerény kis hétköznapjaim – legextrémebb hónapjának, egyben a Forma1-es nagydíjnak, ami lezárja az év minden kétséget kizárólag legőrültebb hetét.  

Ahonnan a herceg nézi a májusi versenyeket

A tavalyi évet úgy nyitottuk, hogy 2021-ben példátlan és megismételhetetlen módon három Forma1-es futamnak is otthont ad majd a városállam. Aztán idén tavasszal döbbenten nézegettük a plakátokat, ebben az évben ugyanis megismétlődött a tripla verseny.

A rajtkockák felett nappal a helyi buszok csilingelnek

És hogy miért volt különleges és valóban őrült az idei év májusa? Elégséges válasz lenne erre az, hogy három világversenynek adott otthon a mindössze két négyzetkilométeres mini ország. De ehhez még az is hozzátartozik, hogy 2020-ban az egész versenynaptárt kiradírozta COVID-unk, az azt követő évben pedig senkit nem engedtek be Monacóba, aki nem tudta hivatalosan igazolni, hogy a hercegség lakója – vagy szállodában, vagy állandó jelleggel. A szigorú ellenőrzések következtében meglehetősen foghíjasak voltak a lelátók 2021-ben, még úgy is, hogy végül a helyiek ingyen és bérmentve juthattak belépőkhöz.

A Forma1 alatt az utcán sétálgatva szinte bármi megtörténhet

Érthető tehát, hogy a két hosszú évnyi szünet után a sport szerelmesei, de leginkább a helyi kereskedők, éttermesek kiéhezve várták a 2022-es GP nyüzsgését. Nem kellett csalódniuk!

És hogy is kezdődött minden egy hónappal ezelőtt? Május eleje olyan távolinak tűnik, tényleg komoly fejtörést igényel visszaemlékezni.

Nappal rémisztő, éjszakai fényben barátságosabb a lelátók sűrű erdeje

No de elég a költői kérdésekből, inkább mesélek. A munka nemzetközi ünnepét – a tradíciók szerint – gyöngyvirágot szorongatva a kezünkben már úgy ünnepeltük, hogy túl voltunk az elektromos autók versenyén. Erről valahogy –idén is – lemaradtunk, nemcsak azért mert a szúnyogokhoz méltó zümmögés még mindig nem vonz nagy közönséget.(Annak ellenére sem, hogy 15 éves korig ingyenes a belépés, és a jegyek többsége nem haladja meg a 30 eurót.) De valahogy elfelejtették jól megreklámozni, szinte nem is vettük észre, hogy április utolsó szombatján lement a 30 körös verseny.

Az E-Prix ideje alatt mi elektromos járműveket nézegettünk egy ipari vásáron
Csak két hét telik el a két verseny között, nagy a kontraszt

A régi autók futama –május idusán – ezzel szemben jóval zajosabbra sikeredett, a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt. Minden évben egyre nagyobb tömegek érkeznek a városba, hogy megcsodálják ezeket a matuzsálemeket, és bizony bárhol is lakunk a városállamban a 80-as évek motorjainak kíméletlen zakatolása elől nincs menekvés, dupla üveg ide vagy oda…

Több mint száz négykerekű relikvia éjszakázik a kikötőben a végső erőpróbára várva

A legjobb esti program ilyenkor egy hosszú séta a több száz felsorakozott csoda négykerekű között, valóban bepillanthatunk, beszippanthatunk a kulisszák mögé.

Nincs titok, a Historique Grand Prix szépségét többek között ez adja

Éppen, hogy kiszellőzött a benzinszag már kezdődött is az igazi erőpróba. Nemcsak a világhíres pilótáknak, a verseny szervezőinek egyaránt. Nem véletlen, hogy 2011 óta nem volt példa arra, hogy a Barcelonai futamot mindössze egy héttel Monaco előtt rendezik meg. A spanyol tengerpart gyöngyszeméből pontosan 412 kamion indult útnak a vasárnapi versenyt követően, úgy hogy szállítmányaikat a monacói kikötőbe „öntve” csütörtök hajnalra mindennek készen kellett állnia. Mindezt úgy, hogy mi közben itt iskolába, bevásárolni, vagy dolgozni járunk…

Esőtől védve, idén zárt tetőn, nagyképernyőn néztük a “cirkuszt”

Őrület a köbön, a verseny szervezői kézzel, lábbal tiltakoztak, soha többet nem akarnak ilyen csapdába esni… de sikerült… ekkor már csak az esőtől rettegtünk!

Esik eső karikára…

És be is ütött a ménkű… pedig sose látott májusi 34 fokos kánikula nem adott okot rettegésre, most mégis igaza lett a rossz hírű meteorológusoknak.

Az eső miatt ez lett a futam főszereplő autója

A jegyek jó előre elfogytak, plusz lelátókat építettek, újabb területeket nyitottak meg a palota melletti lejtőkön a fizető vendégeknek, mindeközben hatvan (!) jacht hajózott be a városba kiutasítva a helyiek vízi alkalmatosságait.

A legkisebb jachtokon is gigászi bulikat szerveznek

Megint iszonyatosan döcögött a net, és akadoztak a telefonvonalak, ennyi embert ilyen kis helyen nem bír el egy hálózat sem. A város teljesen megtelt, nem mondanám, hogy az a válogatott közönség töltötte meg a lelátókat, vagy éjszakai bárokat, mint 11 éve, az első itt töltött májusom alkalmával, de mégis fergeteges volt a hangulat. Már van összehasonlítási alapom! És bizony, bizony tényleg veszített fényéből ez a híres monacói nagydíj. Nem hiszem, hogy a pályavonal egyhangúsága lenne erre az ok. Egyre szegényesebb, és szegényebb az ide látogató közönség, sajnos süllyed a színvonal. A monacói automobil klub elnöke próbál megnyugtatni minket, hosszan nyilatkozik a fellelhető összes helyi médiában, nem veszik el a hercegségtől a verseny rendezésének jogát. Úgy tudjuk, a jövőre szóló szerződések már aláírásra is kerültek, csak az apróbb részletekről tárgyalnak még. Mindenesetre valószínű, hogy Albert herceg is beleszól(t) az ügybe, és megtesz mindent azért, hogy a pálya izgalmasabb legyen, hiszen Monaco Forma1 nélkül vagy Forma1 Monaco nélkül – bárhogy is forgatom – elképzelhetetlen…

Mindhárom rendezvényt hihetetlen biztonsági intézkedések kísérték

Ez így igaz számomra is, hiszen május nemcsak ezt a leírhatatlan dupla vagy tripla száguldó cirkuszt jelenti, minden évben ekkor ünneplem a születésnapomat is, ráadásul pár éve ez kibővült egy anyák napi köszöntéssel is, kapásból duplán, május első vasárnapján magyar módra, a hónap utolsó vasárnapján pedig csak úgy franciásan…

Egyértelműen az én hónapom, sebaj, már csak 333-at kell aludnom a következőig…

Jövőre ugyanitt … a drótháló dzsungelben…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *