Télből a nyárba

Minden értelembe… egy hosszú és rendkívül tartalmas tavasz telt el úgy, hogy gyakorlatilag észre se vettem. Bár Monacóban nincs is tavasz!

Az a rész teljesen normális itt a Cote d’Azurön, hogy egyik nap még csizmában, másnap meg szandiban flangálunk. De annyi minden történt az elmúlt hetekben, hogy máskor –vagy máshol – egy negyed év is kevés lett volna rá… ebben a nagy rohanásban sajnos csak most értem ide hozzátok!

Húsvét már maszk nélkül

Egyszercsak azon vettük észre magunkat, hogy nem járunk maszkban, igazából senki nem emlékszik mikortól és hogyan állt be az eltörlése ennek a szörnyű kötelezettségnek. Úgy tűnik, mintha a törvény követte volna az egyre rebellisebb lakosságot, akik egyszerűen – a jó idő beálltával – nemet mondtak az utcai maszkviselésre. Persze a zárt tereken, még mindig el kell takarjuk az arcunk, de az éttermek, és a teraszok már nem kérik és kérhetik az oltási igazolásokat. Van remény, hogy véget ért a rusnya kor, vagy inkább kór, újra szabadon élhetünk… bár nehéz lesz visszarázódni a COVID előtti életünkbe, ha egyáltalán sikerülhet. De mindenki erre törekszik:

A világhíres kaszinó előtti tér most már hétköznapokon sem üres

A hercegségben az igazi fellélegzést a húsvét hozta meg, no, nem a nyuszi kap ilyen nagy figyelmet a tengerparton, csak az ünnepnek köszönhető iskolai szünet pont egybe esett a 115. alkalommal megrendezett Monte-Carlo Masters tenisztornával. A város szíve egyik napról a másikra kezdett el újra zakatolni, amikor emberek, mit emberek, fogyasztásra vágyó turisták hada lepte el a mini államot. Érthető volt a sport szerelmesinek már-már túlzó lelkesedése, hiszen 2020-ban elmaradt a torna, tavaly pedig nézők nélkül rendezték meg a rangos erőfelmérőt a vörös salakon.

Nem vicc, nincs napraforgó olaj, és ha lenne is fejenként csak egyet vásárolhatnánk!

Témát nemcsak ez adott, a franciaországi választások, és az ukrán háború nem hagyott egyetlen asztaltársaságot sem szótlanul. Ez utóbbi furcsa szituációba keverte a gallokat, de Monacóban sem jártunk jobban, több mint egy hónapja már, hogy egyetlen élelmiszerboltban sem kapható napraforgó olaj. Mivel Ukrajnából vásárolja az ország szükségleteinek nagy részét, nemcsak a házi majonéznek lőttek, de áremelkedésekre, és rengeteg további problémára is számíthatunk a készletek végleges kiürülésével.

A netet persze elárasztják az ezzel kapcsolatos érthetetlen vagy már-már groteszk hirdetések, no meg a viccek is….

Ő éppen halál komolyan gondolta, 50 eurot kér a 2 liter napraforgó olajért

Két hosszú év után a hercegség újra kikötési engedélyt adott a tengerjáró hajóknak. Megszoktuk már, hogy semmi nem töri meg a kék horizontot, ám most újra egymást követik a hatalmas „úszó szállodák”, a butikosok, éttermek legnagyobb örömére. Novemberig 137 óriás hajó utasai szállhatnak majd partra Monacóban, engedélyt ezúttal azonban, csak a luxus kategóriájú hajók kaptak (!) nem titkoltan a szárazföldi bevételek emelkedését remélve!

Nézd csak mi van ott az utca végén!

Újra fényképezőgépes, térképes tétova tömegektől zajosak hát az utcáink és ez minden bizonnyal így is marad szeptember végéig. A tavaszi teltházat három egymást követő Forma 1 es verseny garantálja. Az elektromos autók erőpróbájára április utolsó napján kerül majd sor. A régi autók május idusán, a világbajnokság híres résztvevői pedig május végén rajtolnak majd el. Mindenesetre nekünk már most újra kell tanulnunk a közlekedést a dróthálók, és kerítések közötti szürke labirintusrendszerben.

A palota a villámcsapások után is büszkén fürdőzik a napsugarakban

Tűz az égető napsugár vagy dörgéssel, villámlással érkezik a nyári vihar, a palotába minap egy éjszaka alatt többször is belecsapott a menykő, teljesen elsötétítve Albert herceg nem éppen aprócska otthonát. A mi lakóházunkban pedig az egész téli szezon után most sikerült  rendbe hozni a meleg vízellátást (!) csapok és radiátorok megállíthatatlanul ontják hát magukból a hőséget… ugye-ugye itt sincs kolbászból a kerítés, most éppen sült kolbászból!

Szóval itt a nyár! Vagy még sem, a strandszezon még várat magára, és bizony nem az időjárás állja útját, a város egyetlen plázsát ugyanis május közepéig lezárták a fürdőzők előtt. Az ok a közelben épülő félsziget munkálatai… nem hiszem, hogy ezek után bármikor is a tengerbe merészkedek idén. De hát mégiscsak itt a nyár, a bizonyíték, hogy szúnyogok már vannak….  pont most csípet meg egy!

Persze azért a medence (is) fűtött

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *